Betalningsanmärkning, vad är det?

Betalningsanmärkning är nog ett ord som de flesta människor har hört upprepade gånger. Har man inte själv råkat ut för att få en, är det troligt att man har hört ordet från någon annan, eller sett det om man t.ex. har planerat att ansöka om ett lån.

Man kan enkelt säga att en betalningsanmärkning är en typ av bevis på att man inte har skött sina räkningar och utgifter ordentligt. Det kan bero på flera olika anledningar, men vanligast är att man inte har haft möjlighet att betala de utgifter man har. Det är då lätt hänt, att man får en påminnelse från kreditföretaget, men ändå inte kunnat betala in sin skuld. Även om det är lätt att man kopplar betalningsanmärkningar till kronofogden, så är det inte dem som utfärdar dessa, utan det är det kreditföretags om du först ansökte om krediten hos.

En betalningsanmärkning betyder inte att du har hamnat hos kronofogden, men kan göra det svårt eller till och med omöjligt att få ett lån beviljat, eller även något så enkelt som att skriva upp dig på ett telefonabonnemang. Det är viktigt att komma ihåg att en betalningsanmärkning inte försvinner enbart för att man sedan har betalat in skulden, utan ligger och påverkar ens kreditvärdighet i 3 år framåt. Gäller det ett företag eller juridisk person som har fått anmärkningen är det istället 5 år som gäller innan den försvinner från registret.

För att undvika att man får en betalningsanmärkning är det viktigt att man hör av sig till företaget där man har tagit krediten så fort dom möjligt. Det allra flesta företag brukar tillsammans med kunden komma överens om en avbetalningsplan som fungerar för båda. Företaget vill självklart ha tillbaka sina pengar och brukar därför inte ha något problem att försöka underhålla situationen för kunden. Alla kan hamna i en ekonomisk kris någon gång, men det är viktigt att man vågar kontakta företaget istället för att strunta i att betala sina räkningar.