Lite kort om olika typer av lån

Att låna pengar är något de flesta av oss behöver göra någon gång. Det är lätt att hamna i en situation där ekonomin inte riktigt går ihop om t.ex. bilen går sönder och du behöver låna pengar för att fixa den. Det finns otroligt många långivare där ute och alla har olika erbjudanden och villkor. Vilket behov du än har kan du använda dig av toppsmslån för att hitta de bästa erbjudanden som finns på marknaden. Bakom sajten ligger personer som har funnits med i branschen under många år, följt utvecklingen och vet vilken information som låntagare vill ha och erbjuder den!

Inget lån är det andra likt och det finns alltid olika situationer som kräver olika lån. Nedan följer en lista över de populäraste lånen som finns på marknaden idag.

typer av lån

Privatlån

Ett privatlån (även kallat banklån eller blancolån) är ett lån där du kan låna upp till 350.000 kr utan säkerhet. Om man är i behov av pengar snabbt så kan blancolån vara ett alternativ. Då detta är ett lån utan säkerhet, innebär det att det är dyrare än vanligt lån där banken har en viss säkerhet. Huruvida du får låna eller ej beror på hur stor chansen är att du kan betala tillbaka den lånade summan, något som banken fastställer från fall till fall. Man kan ofta få snabbt svar direkt på Internet. Blancolån ett bra alternativ för den som snabbt behöver pengar.

Mikrolån

Mikrolån är ett tillfälligt lån på en lägre summa (under 10.000 kronor) där du betalar tillbaka pengarna på en, två eller tre månader. Mikrolån kan användas för att tillfälligt periodisera sina kostnader t.ex. om du varit sjuk mycket en månad kan det bli svårt att få ekonomin att gå ihop och då kan ett mikrolån användas för att helt enkelt flytta kostnaden (inklusive ränta) till nästföljande månad. Mikrolån är som sagt endast till för att tillfälligt periodisera sina kostnader och det är absolut inte rekommenderat att ta flera mikrolån – då är det mycket mer förmånligare att använda sig av ett privatlån om det handlar om större summor. Anledningen är som sagt att räntan på kortfristiga krediter är mycket hög.

Bolån

Att köpa eget, oavsett om det är en villa eller lägenhet, är ett beslut som man med glädje oftast tar. Dock så kan det bli aktuellt att skaffa ett bolån, och då är det en del saker som man ska tänka på.

De flesta banker erbjuder idag bolån, och därför så är det viktigt att man först skaffar sig en överblick på vad de alla erbjuder för olika räntor. Man kan förlora respektive tjäna en hel del pengar genom att ha rätt bostadslån för sin villa eller sin bostadsrätt, därför är det viktigt att man tar sig tiden att jämföra.

Beroende på vad man köper så kommer man att behöva låna olika stora summor, men oavsett hur hög summan är så kan man med en smart avbetalning komma lindrigt undan. Detta är nästa steg att se över, vilka avbetalningsalternativ som det finns. Ett bolån kan knappt märkas i plånboken i vissa fall medan i andra så bränner de nästan hål på den, därför så är det viktigt att ett beslut som detta inte görs överilat.